Tuesday, December 17, 2013

Call to HttpSendRequestSync failed for port 80 with status code 500, text: Internal Server Error

My SCCM 2012 SP1 server is working fine all the while until last few days. The SCCM server is installed in Windows Server 2012 with SQL Server 2012. The management point is down, the application catalog website/webservice point is down, the software update point is down. The mpcontrol.log is showing the error below

Call to HttpSendRequestSync failed for port 80 with status code 500, text: Internal Server Error
Http test request failed, status code is 500, 'Internal Server Error'mpcontrol error

Troubleshooting steps that I’ve taken:

  1. Browse to http://sccmservername/sms_mp/.sms_aut?mplist; HTTP500 error, not showing xml
  2. Browse to http://cl-hyv-cm01/sms_mp/.sms_aut?MPCert; HTTP500 error, not showing xml
  3. Restart SCCM server
  4. Double, triple confirm the required Windows server roles and features required are installed
  5. Remove MP, reinstall MP
  6. Remove MP, remove IIS, reinstall IIS, reinstall MP
  7. aspnet_regiis –I is not working in Windows Server 2012, hence I used dism /online /enable-feature /featurename:IIS-ASPNET45 to reinstall the ASP.
  8. Remove the SCCM client installed on the SCCM server
  9. Verify there is no GPO settings configuring the startup type of SMS Agent Host (CCMEXEC.exe) services

Useful Reference:

  1. http://blogs.technet.com/b/configurationmgr/archive/2013/09/04/support-tip-configmgr-2012-management-point-fails-with-a-500-error-after-working-fine-for-a-short-period-of-time.aspx
  2. http://anoopcnair.com/2011/04/20/configmgr-sccm-2007-mpcontrol-log-shows-httpsendrequestsync-fails-with-status-code-500-internal-server-error/
  3. http://blogs.technet.com/b/smsandmom/archive/2008/09/04/configmgr-2007-mpcontrol-log-shows-httpsendrequestsync-fails-with-status-code-500-internal-server-error.aspx

Resolution:

cscript %SYSTEMDRIVE%\inetpub\adminscripts\adsutil.vbs SET W3SVC/AppPools/Enable32bitAppOnWin64 0 saves the day.
cmd

After I applied the command, the MP’s HTTPSendRequestSync succeed.
mpcontrol 

According to some sources. This problem occurs because the ASP.NET registry keys are missing. The ASP.NET registry keys are missing when you install ASP.NET after the Enable32bitAppOnWin64 Microsoft Internet Information Services (IIS) metabase setting is set to a value of 1. Because IIS is configured to run in 32-bit mode, the ASP.NET installation does not create the ASP.NET registry keys in the 64-bit registry. The ASP.NET installation creates the ASP.NET registry keys only in the 32-bit registry.

Therefore, to enable the 64-bit mode, type the following command, and then press ENTER:
cscript %SYSTEMDRIVE%\inetpub\adminscripts\adsutil.vbs SET W3SVC/AppPools/Enable32bitAppOnWin64 0

Hope this could saves your day too!!

12 comments:

  1. Please, I have the same problem up, but step 1 and 2 are OK.

    Do you have any idea?

    ReplyDelete
  2. it appears that the " cscript %SYSTEMDRIVE%\inetpub\adminscripts\adsutil.vbs SET W3SVC/AppPools/Enable32bitAppOnWin64 0 " only works on 2k8 R2 ..I'm running 2012 server and there's no "Admin scripts" folder there.. , would you happen to know the 2012 equivlant by chance?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dedric, the blog post above is on Windows Server 2012. You should see it if you installed IIS components required correctly.

      Delete
  3. Hi Dedric, Make sure you have installed all the IIS Roles in Server Manager.

    ReplyDelete
  4. The solution for me (Secondary Site with Server 2012R2) was to reinstall IIS.
    Anyway, you can use the command "C:\Windows\System32\inetsrv\appcmd"
    http://blogs.msdn.com/b/vijaysk/archive/2009/03/06/iis-7-tip-2-you-can-now-run-32-bit-and-64-bit-applications-on-the-same-server.aspx

    ReplyDelete
  5. OMG THANK YOU THANK YOU THANK YOU for this!!! I've been fighting this for 2 weeks straight and could not figure it out. I just tried your solution and my MP is now back up and running. Great job!

    ReplyDelete
  6. Oh Yeah, same as tnofam ! thanks !

    ReplyDelete
  7. for which application pool this has to be changed? Only ASP ?

    ReplyDelete
  8. thank you so much .. fixed my MP issues ..

    ReplyDelete
  9. Upgraded from 1501 to 1511 and then 1610 on a 2012 R2 server. Ran into this same issue.

    Resolved after installing:
    Install-WindowsFeature Web-Asp-Net45 

    ReplyDelete